Ypres Rally
22 tot 24 juni 2017
Kevin Abbring en Pieter Tsjoen hebben het verhaal geschreven van deze 53ste editie van de Ypres Rally. Aan het einde van deze zenuwachtige proef, de Peugeot 208 T16 R5 heeft de overwinning gehaald. De tweede voor dit Belgische rally seizoen voor de jonge Nederlander, na de Wallonie, de eerste voor hem in de Kattenstad. Voor Pieter Tsjoen, reeds winnaar in de Westhoek als piloot in 2001, deze voegt een overwinning als co-driver toe aan zijn palmares.

Na een sterke start getekend Thierry Neuville (Hyundai i20 R5) vrijdag avond, de WRC piloot beging een fout in de 6de proef en maakte meerdere tonnen. Verplicht op te geven, de Sankt-Vith piloot van Monaco mocht opnieuw vertrekken zaterdag om het spectakel te verzekeren, en tekende hierbij ook enkele scratchen.

Neuville out, het is de Fransman Bryan Bouffier (Skoda Fabia R5) die de leiding nam, met een kleine voorsprong van 14"6 op Kevin Abbring. Zaterdag ochtend, in de jump van de Kemmelberg, Bouffier was te optimistisch en brak een motorsteun. Hij kon de service halen, maar na vervanging van de versnellingsbak, bleven problemen zich voordoen.
Vanaf dit ogenblik, ging Bryan Bouffier beginnen aanvallen, maar de nieuwe leider Kevin Abbring liet zich niet doen. Bouffier was teruggekomen op 4"1 van de Nederlander voor de laatste proef, maar de Peugeot piloot gaf een harde slag, en won met 8 sekonden te goed op de Skoda!

Achter Abbring en Bouffier, tekende Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) zijn tweede carriere podium te Ieper, en eindigde eveneens als beste Belg.

Bernd Casier (Ford Fiesta R5) tekende zijn vijfde 4de plaats te Ieper, na zijn podium van vorig jaar. Hij won het klassement van het Tour European Trophy voor Giandomenico Basso (Hyundai i20 R5), 7de algemeen.

De beste Brit, overwinnaar van zijn klassement en van het Tony Pond Trophy, was Keith Cronin (Ford Fiesta R5), die de fouten heeft kunnen vermijden. Zijn direkte concurrenten David Bogie en Fredrik Ahlin (Skoda Fabia R5) gingen beide van de baan.
Pos. Nr Piloot / Co-piloot Wagen Team
1 7 Abbring / Tsjoen Peugeot 208 T16 R5 DG Sport
2 3 Bouffier / Dini Skoda Fabia R5 BMA Autosport
3 46 Verschueren / Hostens Skoda Fabia R5 Go-Drive Racing
4 12 Casier / Vyncke (1ste TER) Ford Fiesta R5 Team Floral
5 9 Kobus / De Wild Skoda Fabia R5 Kobus Tuning Competition
6 6 Basso / Granai Hyundai i20 R5 Movi Sport
7 15 Cronin / Galvin (1ste MSA BRC) Ford Fiesta R5 M-Sport Rally Team
8 1 Princen / Kaspers Skoda Fabia R5 BMA Autosport
9 8 Geusens / Cuvelier Ford Fiesta R5 GPC
10 26 Edwards / Garrod Ford Fiesta R5 Greenlight