ELMS 4 Uren van Spa
22 tot 24 september 2017
Net als vorig jaar, waren de 4 Uren van Spa-Francorchamps het waard beleefd te worden. De voorlaatste proef van de European Le Mans Series stelde een scenario met meerdere oplevingen voor. Gedurende de vier spannende race uren, meerdere voorvallen hebben op twee beurten de safety car zien oprijden en drie Full Course Yellow neutralisaties. Op het einde, gaf de Oreca 07-Gibson nr.40 van Gustavo Yacaman, James Allen en Richard Bradley aan het team Graff haar eerste overwinning in LMP2.
Bradley ontving de geruite vlag met maar 6 tienden voorsprong op de Oreca nr.22 van Ryo Hirakawa (G-Drive Racing), nadat de Britse piloot een drive-through penaliteit heeft ontvangen in de allerlaatste race minuut. Hij nam opnieuw de piste net voor de Japanse piloot, waarvan hij de aanvallen tegenhield gedurende de laatste ronde.
Het is de SMP Racing Dallara nr.27 van Egor Orudzhev en Matevos Issakyan, wel dat deze vertrokken is vanop de 9de plaats op het start rooster, die het podium vervolledigde.

In de categorie LMP3, de Ligier JS P3-Nissan nr.9 tekend eveneens de allereerste overwining voor het team AT Racing. Na zich te hebben opgelegd in 2015 in LMGTE op het circuit van Imola, Alexander Talkanista vader en zoon doen hun intrede in de erg gesloten club van de winnaars in de ELMS in twee verschillende categorie├źn. Op de hoogste trede van het podium te Spa-Francorchamps, deelt de familie Talkanista de zege met hun Deense teamgenoot Mikkel Jensen.
Ongelukkig sinds meerdere racen in de European Le Mans Series, het team Duqueine Engineering weerde de betovering af gedurende de Spa 4 Uren, de Norma M 30 nr.7 van David Droux, Antonin Borga en Nicolas Schatz eindigde op de tweede trede van het podium na een opwinnende race. Tegengehouden in zijn vaart wegens een aanrijding midden de race, de nr.8 van Vincent Beltoise, Lucas L├ęgeret en Nicolas Melin moet zich tevredenstellen met een frustrerende 13de plaats.

Na een episch gevecht, ziet de LMGTE categorie de overwinning van e Spirit of Race nr.51 en haar 100% Italiaans manschap, samengesteld uit Giorgio Roda, Rino Mastronardi en Andrea Bertolini.
Pos. Nr Piloot / Co-piloot Wagen Team
1 40 Allen / Bradley / Yacaman Oreca 07 - Gibson Graff Racing
2 22 Rojas / Hirakawa / Roussel Oreca 07 - Gibson G-Drive Racing
3 27 Isaakyan / Orudzhev Dallara P217 - Gibson SMP Racing
4 32 Owen / De Sadeleer / Albuquerque Ligier JSP217 - Gibson United Autosports
5 21 Hedman / Lapierre / Hanley Oreca 07 - Gibson DragonSpeed
6 39 Hirschi / Petit / Guibbert Oreca 07 - Gibson Graff Racing
7 47 Lacorte / Sernagiotto / Belicchi Dallara P217 - Gibson Cetilar Villorba Corse
8 49 Andersen / Fjordbach Dallara P217 - Gibson High Class Racing
9 23 Barthez / Buret / Berthon Ligier JSP217 - Gibson Panis Barthez Competition
10 28 Lafargue / Lafargue Jr. / Chatin Ligier JSP217 - Gibson Idec Sport Racing