Kenotek Ypres Rally
22 tot 25 juni 2016
Proef dat behoort tot de meest populaire en een van de beste van de Belgische en internationale kalender, de Ypres Rally heeft zijn beloftes gehouden. Hij bewees dat hij een lange oefening is gebleven en vreselijk voor de manschappen en hun wagens.

Freddy Loix en Johan Gitsels (Skoda Fabia R5) Hebben de Ypres Rally gewonnen, zesde proef van het Belgian Rally Championship, maar ook zesde proef van het European Rally Championship. Aan het einde van de eerste ronde zaterdag, nam Freddy Loix de eerste plaats in het klassement en, ondanks de druk opgelegd door zijn tegenstanders, zal hij deze niet meer verliezen. Kris Princen eindigd tweede net voor Bernd Casier.
De overwinning van Freddy Loix in Ieper staat toe indrukwekkende statistieken voor te stellen. Het betreft namelijk zijn 11 overwinning in Ieper, de 4de in rang, de 3de met Johan Gitsels en de 7de opeenvolgende voor Skoda. Deze overwinning van Freddy Loix is eveneens de 6de opeenvolgende in het Belgian Rally Championship, wat toestaat aan Freddy Loix en Johan Gitsels de titel te verzekeren voor de zomer pauze. Deze titel is de 4de opeenvolgende voor Freddy Loix.

Aan de Belgische zijde, niettegenstaande, de niet meer verwachte 2de plaats van Kris Princen (Peugeot 208 T16 R5), zal men vooral de prestatie van Vincent Verscueren (Skoda Fabia R5) en Bernd Casier (Ford Fiesta R5) onthouden. Ziek op het einde van het parcours, deze eerste - waardig wegens deze omstandigheden - heeft kleine foutjes begaan op de laatste chrono's, op het punt om van het podium te vallen dat hem was bestemd, ten voordeel van Casier. Een mooie beloning voo deze laatste, daar waar het voor hem vaak onfortuinlijk was, des te meer dat zijn deelnames in rally raar zijn. Wat nog meer waarde geeft aan deze prestatie, der meer met een scratch in de laatste chronorit.
Andere aangename terugkomst, deze van Pieter Tsjoen (Ford Fiesta R5), die het stuur terugnam met een zeker succes. En vervolgens hebben we Claudie Tanghe (Ford Fiesta R5), die zich uiteindelijk opstelt voor Jaromir Tarabus (Skoda Fabia R5) aan het einde van een mooi duel, de ene en de andere elkaar overstekend op meerdere proeven. Op het einde, 7 Belgen bevinden zich in de top 10 (Tanghe is een Belg, maar rijdt met een Franse licentie), waarvan 3 op het podium.

Gedurende deze uitzonderlijk levendige editie van de Ypres Rally, hebben de piloten van het Citroën Belux Junior Team niet echt veel geluk gehad, het succes vergat hen in de Westhoek. Reeds vrijdag avond, moest Guillaume Dilley opgeven. Veel tijd hebbende verloren wegens een lekke band in de eerste proef, Kevin Demaerschalk heeft nadien goeie chrono's getekend, wat hem een spectaculaire stijging deed, om te eindigen op de 9de plaats.
Pos. Nr Piloot / Co-piloot Wagen Team
1 10 Loix / Gitsels Skoda Fabia R5 2C Compétition
2 6 Princen / Kaspers Peugeot 208 T16 R5 DG Sport
3 12 Casier / Vyncke Ford Fiesta R5 Team Floral
4 9 Kobus / De Wild Skoda Fabia R5 Kobus Tuning Competition
5 4 Verschueren / Hostens Skoda Fabia R5 Go-Drive Racing
6 8 Tsjoen / Chevaillier Ford Fiesta R5  
7 7 Tarabus / Trunkat Skoda Fabia R5 T&T Czech National Team
8 21 Tanghe / Cuvelier Ford Fiesta R5 Team Floral
9 14 Demaerschalk / Eelbode Citroën DS3 R5 J-Motorsport
10 26 Tlustak / Kucera Skoda Fabia R5 Tlustak Racing