Rallye de Wallonie
29 april tot 1 mei 2016
De 33ste editie van de Rallye de Wallonie vond plaats het weekend van 1 mei met moeilijke weersomstandigheden. Meer dan 40 deelnemers hebben opgegeven op de 09 deelnemers die de start hebben genomen, waaronder Kris Princen (Peugeot 208 T16 R5) en François Duval (Citroën DS3 R5), twee van de favorieten, die Freddy Loix (Skoda Fabia R5) een vierde zege dit seizoen hebben gelaten en een grote stap naar een... vierde opeenvolgende titel!

De Rallye de Wallonie stelde dit weekend het mooiste plateau van het Belgian Rally Championship voor, sinds het begin van het seizoen. Maar het slecht weer heeft zich eveneens uitgenodigd, wat het publiek niet heeft ontmoedigd en wat voor meerdere oplevingen heeft gezorgd. Te beginnen met de te vroege opgave van Kris Princen, 2de algemeen na zijn beste tijd in KP3, alvorens een barrel rol te doen in de volgende proef. De rally verloor een tenor, maar het kampioenschap waarschijnlijk ook.

Hevig op de hellingen van de Citadelle vrijdag avond, François Duval, die na 3 jaar opnieuw een stuur vond op een top wagen, had niet gewacht op deze opgave om het hoofd van de rally te nemen met zijn Citroën DS3 R5. Plaats dat hij versterkte gedurende de eerste twee lussen, onder de regen, op zaterdag, om zijn voordeel te vergroten op meer dan een halve minuut van Freddy Loix.
Verdeeld tussen de zin om een overwinning te halen en de kans om een echte optie te nemen op de titel door geplaatst te spelen, Fat Freddy herstartte de rally in de laatste lus van de dag, door drie scratchen te halen en terug te komen op 22 sekonden. Dudu wachtte niet om te reageren en tekende zijn 7de beste tijd in Wartet... alvorens van de baan te gaan in de laatste proef van de dag.

Rijk aan 8 proeven, de laatste dag van de Rallye de Wallonie was niet rijk aan oplevingen, als men de spijtige uitval van Guilaume Dilley (Citroën DS3 R5) uitsluit, midden van de dag (gebroken koppeling tijdens de refueling). Na de opgaven van Kris Princen en François Duval zaterdag, Freddy Loix stelde zich tevreden met één scratch in KP18 om te glijden tot op het eind podium.
Achter de kampioen in titel, en meer dan waarschijnlijk kampioen 2016, heeft zich een meer dan intens duel gereden tussen Xavier Bouche en Vincent Verschueren, allebei aan het stuur van een Skoda Fabia R5. Zij hebben uiteindelijk het podium gehaald in deze volgorde, gescheiden door 1"7, na een identieke tijd in de afslitingsproef, Nannine. En het is een andere Skoda piloot, aar een Fabia WRC, die als 4de eindigde, Benoît Allart bracht zijn steentje bij aan de echte zege van het Tsjechisch merk.

De jonge piloten van het Junior Belgian Rally Championship hebben drie intense dagen meegeleefd ter gelegenheid van de 33ste editie van de Rallye de Wallonie. Wegens de regen, waren de proeven in de regio van Namen bijzonder glad en delicaat. Alle fouten vermijden was de eerste tak voor de Juniors. Auteur van een uitstekend seizoen vorig jaar, Polle Geusens bevestigde met een prachtige overwinnning het duel met Guillaume De Ridder, die één minuut verloor wegens een technisch probleem. In Junior BRC, heeft Anthony Dovifat opnieuw een mooie zaak gedaan. De DS piloot vergroot zijn voorstand en blijk goed weg voor een titel.

Voor de eerste keer dit seizoen, hebben de Juniors de RC4 kategorie gemarkeerd, waar men de R2's terugvind. Referenties zoals Steven Dolfen, met te weinig kenis van het parcours, en Manu Canal-Roblès, te vroeg uitgevallen, hebben de beste tijden gelaten aan twee Juniors : Guillaume De Ridder, die zijn merken is komen nemen op asfalt voor de volgende rally's van de Franse Peugeot 208 Rally Cup, en Polle Geusens, die zijn nieuwe Ford Fiesta R2 EcoBoost voorstelde. De 3de plaats in Junior kwam aan Sébastein Bedoret, die telkens het rytme lichtjes ophaalde bij de tweede doorrit in de proeven.
Pos. Nr Piloot / Co-piloot Wagen Team
1 1 Loix / Gitsels Skoda Fabia R5 2C Compétition
2 8 Bouche / Fernandez Skoda Fabia R5 Racing Technologie
3 4 Verschueren / Hostens Skoda Fabia R5 Go-Drive Racing
4 21 Allart / Surson (1ste RC1) Skoda Fabia WRC '06 Aldero Rallysport
5 9 Baugnet / Cuvelier Ford Fiesta R5 Team Floral
6 12 Fernémont / Maillen Ford Fiesta R5 Team Floral
7 26 Collard / Borlon Mitsubishi Lancer Evo X van den Heuvel Motorsport
8 35 Hermann / Maraite (1ste NCM) Fiat Punto HGT Hermann Motorsport
9 13 Bouvy / Hottelet (1ste RGT) Porsche 997 GT3 NSL Racing Team
10 5 Van Rompuy / Feys Citroën DS3 R5 VR Racing / Qvick Racing