Spa Six Hours
17 tot 18 september 2016
Een uitstekende vintage! Gekenmerkt door een uiteindelijk erg stabiel weer, met een renbaan dat grotendeels droog is gebleven, de 2016 editie van de Spa Six Hours heeft een groot succes gekend, een talrijk en fervent publiek dat antwoordde aan de uitnodiging van de organisatoren van Roadbook, maar eveneens aan de BFOV, Belgische Federatie voor Oude Voertuigen. Wat de paddocks en parkingen van het mooiste circuit ter wereld garneerde met wagens van gisteren en eergisteren.

Op sportief vlak, was de onbetwisbare attraktie van het weekend de Spa Six Hours Endurance race, die haar naam gaf aan het evenement. Met niet minder dan... 11 Ford GT40's op de 11 eerste plaatsen op het startrooster, verwachte men niet minder dan een voorstelling van deze wagen die meer dan de geschiedenis van de autosport kenmerkte. Het eerste race uur werd gekenmerkt door meerdere incidenten waarbij de wagen met het blauwe ovaal betrokken was, met namelijk de remproblemen die... Gerhard Berger, ex-Formula 1 GP winnaar, in de bandenmuur stuurde in de chicane van de Combes! Op het einde van de race, toen de regen zich uitnodigde op het feest te Francorchamps, won de GT40 nr.6 van de Amerikanen Jason Wright en Michael Gans en de Brit Andy Wolfe, de drie piloten openen hun teller op het palmares van de Ardennen klassieker. Zij waren vooraan de andere GT40's van Wood-Stretton en Davies-Young-Newall, terwijl dat Rob Huff, samen met Meins en Lillingston, op wagen nr.10, de top 5 vervolledigen.

De beste niet-Ford GT40 was de indrukwekkende TVR Griffith van Whitaker-Reuben-O'Brien, 4de algemeen, terwijl de Shelby Cobra van de Belgen Thierry de Lattre du Bosqueau en José Close de geesten markeerden, die op een bepaald ogenblik 7de was, alvorens problemen te hebben met de versnellingsbak. De Jaguar E-Type van Eric Duthoit en de Fransen Grandidier en Wilhelm eindigden de race aan de deur van de top 20, terwijl de Marcos 1800 GT van Bordet-Richard, gebroed door de Delahaye Racing, een klasse podium haalde, net enkele plaatsen voor de Porsches 911 van Ceyssens-Michiels en Geebelen-Martens. Wat betreft het trio Blanpain-Janssens-Hinderyckx (Austin Healey 100M), ander zwart-geel-rood manschap, zij haalden de overwinning in de kategorie van de wagens van voor 1962.
Pos. Nr Piloot / Co-piloot Wagen Team
1 6 Wright / Gans / Wolfe Ford GT40  
2 5 Wood / Stretton Ford GT40  
3 7 Davies / Young / Newall Ford GT40  
4 46 Whitaker / Reuben / O'Brien (1ste GTS12) TVR Griffith Nigel Reuben Racing
5 10 Meins / Lillingston / Huff Ford GT40  
6 89 Cottingham / Girardo / Hart Shelby Cobra  
7 17 Wakeman / Blakeney-Edwards / Hall / Hunt Jaguar E-Type  
8 4 Henderson / Henderson / Hancock Ford GT40  
9 1 Lynn / Haddon Ford GT40  
10 13 Wilson / Stirling / Cox (1ste GTS10) Lotus Elan 26R