Total 24 Hours of Spa
26 tot 31 juli 2016
Het heeft niet lang geduurd alvorens men verstond dat de 69ste editie van de Total 24 Hours of Spa het toneel zal worden van een intens gevecht ter allen tijde en dit tot op het einde. Gedurende de eerste Safety Car, volgend op een accident tussen twee wagens in het begin van de helling van Kemmel, meerdere teams kozen voor een verschillende strategie voor hun wagens, wat een vals aan verschillende leiders meebracht. Niets minder dan 7 fabrikanten hebben op een bepaald ogenblik de leiding van de race genomen.

Op het ogeblik van de eerste punten toe te kennen, na 6 uren racen, was het de Rowe Racing BMW M6 nr.99 die de leiding had voor de Audi's nr.6 en nr.1, maar de anderen waren niet ver achter.

Gedurende de nacht, de twee Bentley's Continental van het team Bentley M-Sport waren vooraan, op de 1ste en 3de plaats, op de helft van de race, wat hen toestond waardevolle punten te nemen in het kampioenschap. Tussen beide, de Audi Sport Team Phoenix R8 LMS nr.6. De Rowe Racing BMW M6 nr.99 was 4de, nog steeds in de zelfde ronde als de leiders.

Voor de tweede maal, is het de BMW die de belangrijkste afspraak van de Blancpain GT Series won, de Total 24 Hours of Spa. De Rowe Racing BMW M6 nr.99 van Maxime Martin, Alexander Sims en Philipp Eng, heeft een zonder fouten gedaan. Een plotse regen op 30 minuten van het einde belette hen niet de overwinning te halen van de grootste race van het seizoen. Deze regenbui heeft wel de andere plaatsen op het podium beïnvloed: de Team M-Sport Bentley Continental nr.8, dat reeds een tijd 2e was, eindigde 4de. Een laatste pitstop onder Full Course Yellow (FCY) heeft toegestaan aan de AMG-Team AKKA ASP Mercedes-AMG nr.88 de 2de plaats op het podium te nemen, op amper 5 sekonden voor de Audi Sport Team WRT R8 LMS nr.28.
En aan Mercedes de overwinning te nemen in de Intercontinental GT Challenge.

In de Pro-Am Cup, waren de eerste uren eveneens het toneel van een intens gevecht aan het hoofd van de kategorie, met veel leider wijzigingen. Op het einde van de eerste 6 uren, vielen de punten voor de Oman Racing Team Aston Martin nr.44, die de leiding had voor de Attempto Racing Lamborghini nr.100 en de AKKA-ASP Mercedes-AMG nr.89, gescheiden door iets minder dans 15 sekonden. Gedurende de nacht, deden de piloten van de ISR Audi nr.74 een mooie opklim naar het hoofd van de kategorie, wat hen binnen de top 10 van het algemene klassement bracht aan de helft van de race. Zij verloren hun voordeel zondag ochtend, toen de IMSA Performance Porsche nr.76 omhoog klom in het klassement en de leiding nam met één ronde voorsprong op het einde van de race. Voor het 100% Franse manschap - Patrick Pilet, Maxime Jousse, Raymond Narac en Thierry Cornac, was het de eerste overwinning in de Blancpain GT Series sinds het begin van het seizoen.

In Am-Cup, de Kaspersky Motorsport Ferrari nr.49 bleek de race te kunnen leiden. Na 6 uren racen, was de wit en groene Ferrari aan de leiding, maar mechanische problemen hebben de Ferrari 458 Italia behaald. Het was de opgave na 200 ronden aan de leiding... Dit heeft gezorgd voor een mooi duel tussen de Kessel Racing Ferrari nr.888 en de AF Corse Ferrari nr.52, een duel dat zijn einde vond toen Rino Mastronardi een aanraking had met een wagen op 3 uren van het einde. Liam Talbot, Marco Zanuttini, Vadim Gitlin en Nicola Cadei hebben geen enkele fout begaan en werden beloond met de overwinning.

Het meest ervaren manschap van de RMS Porsche 991 GT3 Cup nr.911 - Fabrice Notari, Jean-Marc Bachelier, Yannick Mallegol en Howard Blank - heeft geen probleem gehad om zich op te leggen. Zij hebben zich snel een voordeel van 2 ronden opgedaan te opzichte van hun tegenstanders en dit ondanks een lekke band, hebben zij nooit getwijfeld de overwinning te halen.

Audi haalt voor het 3de opeenvolgend jaar de prestigieuse Coupe du Roi.
Pos. Nr Piloot / Co-piloot Wagen Team
1 99 Sims / Eng / Martin BMW F13 M6 GT3 Rowe Racing
2 88 Vautier / Rosenqvist / Van der Zande (1ste IGTC) Mercedes-AMG GT3 AMG - Team AKKA ASP
3 28 Vanthoor / Rast / Müller Audi R8 LMS Audi Sport Team WRT
4 8 Soulet / Soucek / Reip Bentley Continental GT3 Bentley Team M-Sport
5 86 Jäger / Paffett / Götz Mercedes-AMG GT3
AMG - Team HTP Motorsport
6 84 Baumann / Jaafar / Buhk Mercedes-AMG GT3 AMG - Team HTP Motorsport
7 26 Guilvert / Parisy / Haase Audi R8 LMS Sainteloc Racing
8 4 De Leener / Baguette / Kaffer Audi R8 LMS Belgian Audi Club Team WRT
9 75 Salaquarda / Mortara / Stockinger Audi R8 LMS ISR
10 76 Pilet / Jousse / Narac / Cornac (1ste Pro Am) Porsche 911 GT3 R IMSA Performance