Total 24 Hours of Spa
25 tot 30 juli 2017
Een sprint van twee klok ronden! Dit is waaruit de 69ste editie van de Total 24 Hours of Spa bestond! Een gevecht ten allen tijde die toestond aan zes wagens de dubbele klok ronde te beëindigen in dezelfde tijd. Heel snel bleek dat het de strategie was die het verschil zou doen, wat de toeschouwers verplichte te wachten tot de allerlaatste pitstop om een idee te hebben van de mogelijke afloop.

Met 63 wagens aan de start en niks minder dans 36 onmiddellijk in de strijd voor de overwinning, was er geen twijfel meer aan het feit dat de Total 24 Hours of Spa dit jaar één van de belangrijkste plateaus voorstelde in de geschiedenis van de Belgische Endurance klassieker. De gechronometreerde teste lieten reeds een grote strijd zien tussen de teams die de meest indrukwekkende merken van de autosport ter wereld voorstelden, en dit is wat de race ook bevestigde.

Na de groep te hebben losgelaten op het einde van de opstellingsronde, de ex-Formula 1 piloot, Giancarlo Fisichella, heeft goed gebruik gemaakt van zijn pole position om de leiding te nemen aan het stuur van de Kaspersky Motorsport Ferrari nr.55 voor zijn landgenoot Mirko Bortolotti op de GRT Grasser Racing Team Lamborghini nr.63 en Kévin Estre op de KÜS Team75 Bernhard Porsche nr.117.

Terwijl dat de Ferrari en de Lamborghini zich voorstelden vooraan gedurende de eerste uren van de race, in het tweede uur, verscheen de eerste van een reeks van meerdere Full Course Yellow, gevolgd door een lange tussenkomst van de safety car na het spectaculair ongeval van de Thaise piloot Pasin Lathouras, die de controle van zijn AF Corse Ferrari nr.50 verloren heeft aan de top van de Raidillon. Gelukkig heeft de piloot ongedeerd de wagen verlaten, getuigenis van de weerstand van de huidige generatie van GT3's.
Meerdere teams hebben de neutralisatie gebruikt om langs hun stand te gaan volgens verschillende pitstop strategieën, wat talrijk positie wijzigigen heeft meegebracht in de groep. Gedurende deze tijd zijn de Race Directeur en de Sport Commissarissen aandachtig gebleven aan het gedrag van de piloten en hebben meerdere malen strafpunten toegekend, vooral voor het niet respecteren van de baan limieten.

Gedurende de nacht, is de regen die velen verwachten opgetreden, om de dingen wat te kruiden en aldoende het leven van de piloten wat te vermoeilijken, net of het circuit van Spa-Francorchamps op zich al niet moeilijk genoeg was. De meeste piloten hebben gekozen voor Pirelli regenbanden, maar sommigen hebben het risico genomen hun slicks te behouden. Er zijn eveneens meerdere voorvallen opgetreden, waaronder de aanrijding tusen twee Mercedes, de Good Smile Racing & Team UKYO wagen nr.00 en de Black Falcon Mercedes nr.18. Hiervoor had de AKKA Mercedes-AMG nr.88 al opgegeven na een ongeval.

Gedurende het 14de uur, hebben de Barwell Motorsport Lamborghini nr.77 en de Kessel Racing Ferrari nr.11 zich aangeraakt in de bocht van Stavelot, waarna de Lamborghini vuur nam.
Iets later, heeft het team Kaspersky Motorsport, die de leiding van de race had sinds meerdere uren, hun hoop op een eventuele overwinning zien wegvliegen, toen Marco Cioci van de baan ging in de Raidillon, wegens een breuk van de stuurbekrachting als gevolg van de aanrijding met de AKKA ASP Mercedes nr.90 in La Source. Ongeveer twee uur later, heeft de andere Italianse GT, die lang straalde, de GRT Grasser Racing Team Lamborghini nr.63, moeten opgeven als Christian Engelhart van de baan ging in de Combes wegens rem problemen.

De strijd voor de leiding kwam dan een 100% Duitse zaak met de Porsche, meerdere Audi's, de Rowe Racing BMW nr.98 en meerdere Mercedes-AMG's, terwijl de Team M-Sport Bentley nr.8 de Britse kleuren verdedigde. Ophangingsprolemen hebben nadien een einde gesteld aan de ambities van het team Rowe Racing om de tweede opeenvolgende overwinning te halen, na het succes van 2016.

Voor de 4de maal, na de overwining van 2011, 2012 en 2014, heeft een Audi als eerste de aankomst gehaald van de Total 24 Hours of Spa, de grootste GT3 race ter wereld en het fermaat van de Blancpain GT Series en de Intercontinental GT Challenge. Na 546 ronden van het circuit van Spa-Francorchamps, heeft de Duitse piloot Christopher Haase de Audi Sport Team Saintéloc Audi R8 LMS nr.25 geleid tot aan de aankomstlijn om de overwinning te halen met zijn teammaten Markus Winkelhock en Jules Gounon.
De tweede plaats komt aan de Team M-Sport Bentley nr.8, die de overwinning had laten ontsnappen gedurende devorige editie. De AKKA ASP Mercedes nr.90 vervolledigde het trio, waarmee het Franse team haar tweede opeenvolgende podium te Spa tekende.
Pos. Nr Piloot / Co-piloot Wagen Team
1 25 Haase / Gounon / Winkelhock
Audi R8 LMS Audi Sport Team Saintéloc
2 8 Soulet / Abril / Soucek Bentley Continental GT3 Bentley Team M-Sport
3 90 Mortara / Meadows / Marciello Mercedes-AMG GT3 AKKA ASP
4 117 Estre / Christensen / Vanthoor Porsche 991 GT3 R KÜS Team75 Bernhard
5 2 de Philippi / Mies / Vervisch Audi R8 LMS Audi Sport Team WRT
6 1 Garcia / Müller / Rast Audi R8 LMS Audi Sport Team WRT
7 85 Sandström / Schiller / Baumann Mercedes-AMG GT3 HTP Motorsport
8 4 Stolz / Christodoulou / Buurman Mercedes-AMG GT3 Black Falcon
9 76 Kaffer / Stippler / van der Linde Audi R8 LMS Audi Sport Team ISR
10 98 Blomqvist / Catsburg / Spengler BMW M6 GT3 Rowe Racing