Rallye de Wallonie
1 tot 3 mei 2015
93 manschappen namen deel aan de 32ste editie van de Rallye de Wallonie, vierde manche van het Belgisch kampioenschap. Ondanks angstige voorspellingen, het is maar zondag op het einde van de ochtend dat het begon te regenen, na twee mooie zonnige proeven die een nieuw groot populair succes toestond aan de (dubbele) show proef, vrijdag avond op de Citadelle van Namen. Een ultieme beslissende lus zondag, die een nooit geziene spannende finale gaf aan de Rallye de Wallonie: tussen Freddy Loix en Cédric Cherain.

Een fantastische sportieve ontknoping dat, enkele minuten later, weggeveegd werd naar aanleiding van een te laat punten van het snelste manschap in de proeven, Loix-Gitsels, en de onderhandelingen, de vergaderingen, klachten die volgden gedurende te lange uren.
Volgend op de bevestiging van de Race Directeur van een strafpunt van 20 sekonden toegekend aan het manschap Loix-Gitsels voor te laat punten bij terugkomst te Jambes, het manshap had klacht ingediend tegen de beslissing die hen naar de 4de plaats stuurde. Eersttijds verworpen, deze klacht werd uiteindelijk gedeeltelijk gehoord door het college van sport commissarissen van het RACB die, om definitief de 32ste editie van de Rallye de Wallonie te sluiten, nadien aan het Skoda manschap voorstelde het strafpunt van 20 sekonden te herleiden tot 10 sekonden. Voorstel dat werd aanvaardt door het duo Loix-Gitsels die zo de proef eindigde op de 2de plaats.

Maar de held van de manche was zeker Benoit Allart, nog aan de leiding van de manche in de derdelaatste proef met zijn grootmoeder van Skoda Fabia WRC en uiteindelijk 4de, eveneens voorafgegaan door Xavier Bouche! Een slechte banden keuze onder de regen en enkele fouten op het einde van het parcours waarschijnlijk wegens de druk neen niks af aan de verdienstelijkheid van Fastben die zich iets trooste als beste performer te zijn geweest op de manche. Bij kennis van de evenementen die zijn voorgekomen bij de aankomst, had het beter geweest dat de man van Marche zich opstelde, het verhaal had mooier en duidelijker geweest!
Pos. Nr Piloot / Co-piloot Wagen Team
1 6 Cherain / Leyh Citroën DS3 R5 d-max Racing
2 1 Loix / Gitsels Skoda Fabia S2000 BMA Autosport
3 24 Bouche / Fernandez (1ste RC1) Ford Fiesta WRC Rent Speed Racing
4 23 Allart / Surson Skoda Fabia WRC '05 Aldero Rallysport
5 4 Verschueren / Prévot Citroën DS3 R5 GoDrive Racing
6 27 Léonard / Bultot Subaru Impreza S9 WRC '03 F1rst Motorsport
7 14 Van de Wauwer / Marnette (1ste RGT) Porsche 997 GT3 BMA Autosport
8 22 Fernandes / Kirfel Peugeot 207 S2000  
9 30 Martin / Louette Mitsubishi Lancer Evo IX Aldero Rallysport
10 8 Serderidis / Miclotte Citroën DS3 R5 J-Motorsport