Rallye Monte-Carlo
15 tot 20 januari 2013
Om over te gaan in mateire binnen de rangen van M-Sport, is dit er één! Zeker, de Rallye Monte-Carlo start maar op woensdag, maar gedurende de shakedown op dinsdag, hebben Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul de geesten gemarkeerd door eenvoudigweg de beste chrono te tekenen, wel dat de weersomstandigheden wisseld waren. Thierry Neuville heeft Sébastien Loeb voorafgegaan met 2"6!

Met twee doorritten in Le Moulinon-Antraigues en Buzet-St Martial, is de Rallye Monte-Carlo gestart op woensdag. Een gelegenheid voor Sébastien Loeb om te herhalen, behalve tegenstrijdig bewijs, dat hij de leider is in deze discipline. Auteur van drie op de vier scratches, de Elzasser van Zwitserland heeft reeds een grote voorsprong opgedaan, genietende van de botsingen en de ongelukken van zijn tegenstanders. En tussen deze, hebben Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul hun uitstekende vorm van de shakedown bevestigd, door de 7de, 3de en 2de tijden te tekenen, wat hen op de 5de voorlopige plaats platste... alvorens van de baan te gaan in de laatste proef van de dag! Resultaat: een uitval...
Regelmatig zoals gewoonlijk, Mikko Hirvonen volgt op 26 sekonden daar waar Dani Sordo tijd verloor in de 4de proef, beslist moeilijk. Het is in deze sector dat Jari-Matti Latvala het slachtoffer was van een lekke band dat hem toch toestond in de top 5 te eindigen. Evgeniy NOvikov, Mads Ostberg en Bryan Bouffier vervolledigen de top 8 aan het einde van deze eerste dag.

De tweede dag van de Rallye Monte-Carlo 2013 startte op donderdag ochtend, nog steeds in winter omstandigheden, en nogmaals hebben de verrassingen niet ontbroken. In Labatie d'Andaure-Lalouvesc, tekend Sébastien Ogier zijn tweede scratch van de rally, een iets voorafgaand op Evgeniy Novikov en de leider Sébastien Loeb. Door de 4de plaats te nemen, nam Dani Sordo het beste op Mikko Hirvonen in het algemene klassement op de 3de plaats. Minder geluk voor Jari-Matti Latvala die een lekke band had en botste, wat de voorkant van de wagen beschadigde, maar de Fin in de koers liet. Evgeniy Novikov legde zich op als de man van deze eerste halve dag, met een scratch in St-Bonnet le Froid-Mahlesab voor zijn teammaten van de M-Sport groep, Mads Ostberg en Juho Hänninen. Jari-Matti Latvala wreekte zich door de 4de beste chrono te nemen voor de Citroën's van Dani Sordo, Sébastien Loeb en Mikko Hirvonen. Wel beslist deze proef te tekenen met zijn afdruk, Evgeniy Novikov herhaalde de prestatie van KP5 in KP6, Lamastre-Gulhoc-Alboussier, door zijn tweede scratch te tekenen, voorafgaand dit maal op Sébastien Ogier en Mads Ostberg. Sébastien Loeb, Jari-Matti Latvala, Dani Sordo en Juho Hänninen gingen Mikko Hirvonen vooraf.
Met twee scratches voor Sébastien Loeb en één voor Juho Hänninen, werd de rangorde niet overgestoten op donderdag namiddag, voor het tweede deel van deze tweede dag. De strijd voor de kleinste stap van het podium was nog steeds belangwekkend tussen Dani Sordo en Evgeniy Novikov. De Rus was minder snijdend dan in de ochtend, ondanks een goede 2de tijd in St-Bonnet, en het is een vertraging van 15"2 dat hij beschuldigde op de Spanjaard. De teleurstellingen van deze tweede dag noemen zich Mikko Hirvonen en Jari-Matti Latvala. De twee Finnen onderscheiden zich met prestaties in tandzaag, en hun 5de en 6de plaats hebben niks te zien met hun hoogvaardigheid. Uiteindelijk, was de prestatie voor de tweede helft van deze dag toe te kennen aan een andere Fin, Juho Hänninen, die de scratch tekende in St-Bonnet! De ex-officiële van Skoda kan nog terugkomen op zijn landgenoten, mar voor het uur, blijft hij 7de. Mads Ostberg blijft tijd scharrelen op Bryan Bouffier die lijdt van de mededingers. 3"7 verschillen de twee piloten na 10 proeven op de 18 dat de Monte-Carlo telt...

Geen groot verschil op vrijdag aan het front van de Monte-Carlo, Sébastien Loeb vervolgde zijn solospel en gaf zichzelf een nieuwe scratch in Sisteron-Thoard, wel dat hij de breuk beperkte in St-azaire-le-Désert (5de op 7"5). De Fransman heeft maar meer de laatste dag in te slikken van de eerste proef van de WRC 2013 om te genieten van een nieuwe overwinning, en met regelmatigheid, hij kan niet meer verliezen.
Respectievelijk 4de en 3de tegen de chrono, Sébastien Ogier bevestigde zijn 2de plaats in het algemene klassement, hij bevond zich op 1'47" van Sébastien Loeb. Het was zodus achterop dat het zich afspeelde, met het vervolg van het offensief van de Rus Evgeniy Novikov, uitstekend 2de in de 12de proef, alvorens veel tijd te verliezen in de laatste proef van de dag. Maar Evgeniy NOvikov bleef verleiden, en nam de 3de plaats van Dani Sordo af, en bevond zich met een klein voordeel van 1"7. Niks was gespeeld.
Doorgangscontrole, deze op de 5de plaats tussen Jari-Matti Latvala en Mikko Hirvonen. Deze laatste is nog steeds even doorzichtig, en hij verklaart zich te voorzichtig, namelijk in de remzones. De Polo is zodus voorbij gegaan voor 14"2.
De top 8 werd vervolledigd met de M-Sport Ford's van Juho Hänninen en Mads Ostberg, deze laatste kroniek bekostigd door de scratch te tekenen in St-Nazaire-le-Désert. Dit betekent dat alle piloten van Malcolm Wilson minstens één scratch zullen hebben getekend... behalve Neuville, te vroeg uitgevallen.

Sébastien Loeb had het zelf aangekondigd: de laatste dag van de Rallye Monte-Carlo, rijk aan 5 proeven, zou nog rijk zijn aan race feiten. Bevestiging vanaf de eerste proef, deze van de Col du Turini, met een cascade aan uitvallers tussen de hoofdmannen. Te beginnen met... Evgeniy Novikov, waarvan het koordansernummer uiteindelijk niet tot op het einde zal hebben geduurd. Vanaf het begin van de proef heeft de Rus een wiel afgerukt en het daarbij moeten houden... Enkele kilometers verder, waren het Jari-Matti Latvala en Juho Hänninen die op hun beurt een fout maakten! Wat de top 10 flink afschuimde. De eerste scratch van de dag werd getekend door... Bryan Bouffier, op de privee Citroën DS3 WRC! Hij heeft duidelijk Mads Ostberg, Sébastien Ogier en Sébastien Loeb voorafgegaan.
De volgende proef, deze van Lantosque-Lucéram, was gelukkelijk veel kalmer dan de Col du Turini, waarvan Dani Sordo genoot om zijn eerste scratch te tekenen aan het stuur van de officiële Citroën DS3 WRC. Hij ging Mikko Hirvonen vooraf, meer op zijn gemak onder de regen, terwijl Sébastien Ogier, Sébastien Loeb en een snelle Bryan Bouffier de top 5 vervolledigde.
De tweede doorrit in de Col du Turini was minder dodelijk dan de eerste, en de uitvallen van Evgeniy Novikov, Jari-Matti Latvala en Juho Hänninen vergeten zijn. In het begin van de avond, zijn de piloten voorzichtiger, en verlieten de twee sporen op de baan niet, om alle uitvallen te vermijden. In deze omstandigheden heeft Sébastien Loeb nogmaals verzekerd, Sébastien Ogier voorafgaand voor 4"0. De negenmalige wereldkampioen is op twee proeven, waarvan een nieuwe doorrit in de Turini, van zijn 77ste WRC overwinning. Indien Dani Sordo niet alle risico's heeft genomen, en indien Mikko Hirvonen nogmaals meer dan één minuut heeft gelaten, blijkbaar genoeg met de 4de plaats; het was Mads Ostberg die de slechtste verrichting deed, klaarblijkelijk slachtoffer van een aanraking die zijn achter aandrijving beschadigde.

Men verwachte een belangwekkend einde, wel dat de eerste twee plaatsen bevestgde bleken, en had recht op... niks! Wegens teveel toeschouwers op de laatste twee proeven van de Rallye Monte-Carlo, hebben de organisatoren van het ACM de beslissing genomen het laatste deel van de rally te annuleren. Het is dus op het einde van 16 proeven dat het klassement werd bezegeld, wat toestond aan Citroën een samenschot te realiseren met Sébastien Loeb 1ste, Dani Sordo 3de, Mikko Hirvonen 4de en Bryan Bouffier 5de. Maar dat men zich niet vergist, ondanks het ongeval van Jari-Matti Latvala, heeft Volkswagen haar verschijning in het Wereld Kampioenschap der Rally's meer dan gelukt, met een uitzonderlijke tweede plats van Sébastien Ogier, de eerste van de concurrenten die meedoet aan het volledig kampioenschap. Voor M-Sport is de conclusie gematigd, met drie ongevallen, en een 6de plaats voor mads Ostberg, die een fout begaf op de laatste effektief gereden proef.
Pos. Nr Piloot / Co-piloot Wagen Team
1 1 Loeb / Elena Citroën DS3 WRC Citroën Total Abu Dhabi WRT
2 8 Ogier / Ingrassia Volkswagen Polo R WRC Volkswagen Motorsport
3 10 Sordo / Del Barrio
Citroën DS3 WRC Abu Dhabi Citroën Total WRT
4 2 Hirvonen / Lehtinen Citroën DS3 WRC Citroën Total Abu Dhabi WRT
5 22 Bouffier / Panseri Citroën DS3 WRC PH Sport
6 4 Ostberg / Andersson Ford Fiesta RS WRC Qatar M-Sport WRT
7 21 Prokop / Ernst Ford Fiesta RS WRC Jipocar Czech National Team
8 32 Wiegand / Christian (1ste WRC2) Skoda Fabia S2000 Skoda Auto Deutschland
9 42 Burri / Duval Peugeot 207 S2000  
10 12 Kosciuszko / Szczepaniak Mini John Cooper Works WRC Lotos Team WRC
habi WRT
en Motorsport
roën Total WRT
l Abu Dhabi WRT
Bouffier / Panseri, Citroën DS3 WRC, PH Sport
port WRT
National Team
 Deutschland
RC, Lotos Team WRC