Rally van Haspengouw
22 tot 23 februari 2013
Met temperaturen onder de 0°C en een noorderwind dat blaasde over de Haspengouw gaf aan de toeschouwers de indruk een Rally van Haspengouw te volgen dicht bij de poolcirkel. Echter, het was de eerste ronde van het Belgisch Rally Kampioenschap die zich deze zaterdag afwikkelde in de regio van Landen.

Er was definitief geen suspens deze zaterdag in de regio van Landen, Freddy Loix en Frederic Miclotte hebben de Rally van Haspengouw 2013 geleid, met 12 scratchen op de 14 proeven, wel dat de Limburger 1'50" aan strafpunten heeft ontvangen. Wat van de Ford Focus RS WRC 2010 de grote favoriet deed voor de nationale kompetitie, bij afwezigheid van Pieter Tsjoen en Patrick Snijers.
Het belang van deze eerste proef was vanaf dan het gevecht voor de lopers, en door de twee unieke scratchen te verroven ontsnapt aan Fast Freddy, Stéphane Lhonnay heeft vrolijk zijn opdracht vervult met de Skoda Octavia WRC BMA. Maar 2 volledige minuten aan strafpunten (servobesturing te laat herstelt) heeft uiteindelijk goede zaken gedaan voor Kris Princen, die de tweede plaats algemeen heeft genomen voor 3"1! Een resultaat niet echt passend aan de sportieve werkelijkheid van de proef, doch voor de zilveren medaille.
Aan de voet van het podium, Bert Cornelis op Subaru Impreza WRC S5 heeft perfect zijn opdracht vervult, des te meer hij faalt voor 8 sekonden van Lhonnay. Hij neemt met zich mee de Volkswagen Polo S2000 van Vincent Verschueren, de Mitsubishi Lancer Evo IX van Anthony Martin en de Peugeot 207 S2000 van Melissa Debackere, gefaald op bijna 4 minuten.
Pos. Nr Piloot / Co-piloot Wagen Team
1 1 Loix / Miclotte Ford Focus RS WRC 2010 2C Competition
2 7 Princen / Segers (1ste N4) Mitsubishi Lancer Evo X Guy Colsoul Rallysport
3 2 Lhonnay / Pironet Skoda Octavia WRC BMA Autosport
4 4 Cornelis / Debaeke Subaru Impreza WRC S5 Mies Racing
5 3 Verschueren / Vyncke (1ste S2000) Volkswagen Polo S2000 Go-Drive Racing
6 9 Martin / Louette Mitsubishi Lancer Evo IX Aldero Rallysport
7 6 Debackere / Cokelare Peugeot 207 S2000 NCRS New Caen Rally Sport
8 65 Streel / Hubin Mitsubishi Lancer Evo VIII Guy Colsoul Rallysport
9 14 Bal / Deforche Mitsubishi Lancer Evo X R4 Mies Racing
10 38 Jamoulle / Tack Mitsubishi Lancer Evo X Guy Colsoul Rallysport