Rallye Monte-Carlo
17 tot 22 januari 2012
2012, een fantastisch jaar! Eén jaar na de viering van de honderdjarige Monte in 2011 door de Automobiel Clubvan Monaco, de oudste van alle wegwedstrijen, in 2012, is het de 80ste Rallye Monte-Carlo voor wagens en zijn terugkomst in de kalender van het FIA Wereld Kampioenschap dat zal worden gevierd.

Laat ons hopen dat het seizoen 2012 in het imago zal zijn van deze eerste dag in de Monte-Carlo! Besluiteloos en spannend, deze heeft de toon gegeven van wat deze nieuwe oefening kan zijn. Als men dacht dat Sébastien Loeb het debat ging leiden, was dit zonder te tellen op de bandenkeuze van de ene en de andere. Het is een gekende cliché uitdrukking in het Wereld Kampioenschap der Rally's, er is Sébastien Loeb en dan de anderen. De Rallye Monte-Carlo 2012 heeft geen uitzondering gemakt, de achtvoudige wereld kampioen vond zich terug op zijn gemak vanaf het ogenblik dat Jari-Matti Latvala van de baan ging alvorens het einde van de eerste dag.

Rijk aan vier proeven, de eerste dag van de Rallye Monte-Carlo was al rijk aan opleving. In het algemeen klassement, Sébastien Loeb beëindigde deze eerste dag met 1'04"2 te goed op Dani Sordo, Petter Solberg, Evgeniy Novikov en Mikko Hirvonen die de top 5 van het jaar afsloot. Maar de verschillen zijn reeds indrukwekkend.

Eens de opgave van Jari-Matti Latvala bevestigd, gisteren in de laatste proef, geen twijfel meer dat het zicht van de wedstrijd zal wijzigen. Het tweede deel van de tweede dag van de Rallye Monte-Carlo heeft geen grote wijzigingen aangebracht in het klassement. Sébastien Loeb vervolgde zijn voorstelling aan het hoofd van de wedstrijd, terwijl het duel tussen Dani Sordo en Petter Solberg zich vervolgde voor de winst van de zilveren medaille.

Als de 3de dag moeilijk was, Sébastien Loeb heeft deze goed onderhandelt, wroetende nog meer het verschil op zijn naaste tegenstander. Zijn teammaat Mikko Hirvonen heeft zich eveneens performant getoond maar het was al te laat: maar de Fin punte deze avond op 3'43"0 van de wedstrijdleider. Verbannen buiten het podium, deze gaat moeten vechten met Petter Solberg voor de derde laatste trede.

Deze laatste nacht van de Monte-Carlo, die zich beëindigde op zaterdag omstreeks 21u30, stelde een volledig droog terrein voor. Deze omstandigheden hebben niet toegestaan aan de verschillende protagonisten hun vertraging op te doen, of hun voorsprong te vergroten, volgens hun plaats. Sébastien Loeb heeft zijn leiderschap kunnen bevestigen.

Gevochten op 5 dagn, een formaat erkend als te lang door de organisatoren zelf, het is dus met een gigantisch voordeel van 2'41" dat Sébastien Loeb zich zal voorstellen aan de start van een Power Stage van 5 kilometers waarvan het nut, in deze laatste wedstrijddag, ontsnapt aan heel veel mensen. Achterop, de strijd voor de zilveren medaille is nog niet volledig afgelopen, al heeft Dani Sordo gered wat kon en Petter Solberg heeft grote gas gegeven. Het is waar dat de Noor de eventuele terugkomst van Mikko Hirvonen moest voorkomen, en doch moest verder blijven denken aan de jacht op de 2de plaats.
Pos. Nr Piloot / Co-piloot Wagen Team
1 1 Loeb / Elena Citroën DS3 WRC Citroën Total WRT
2 37 Sordo / del Barrio Mini CJohn Cooper Works WRC Mini WRC Team
3 4 Solberg / Patterson Ford Fiesta RS WRC Ford WRT
4 2 Hirvonen / Lehtinen Citroën DS3 WRC Citroën Total WRT
5 6 Novikov / Giraudet Ford Fiesta RS WRC M-Sport Ford WRT
6 8 Delecour / Savignoni Ford Fiesta RS WRC M-Sport Ford WRT
7 52 Campana / De Castelli Mini John Cooper Works WRC Mini WRC Team
8 5 Tänak / Sikk Ford Fiesta RS WRC M-Sport Ford WRT
9 21 Prokop / Tomanek Ford Fiesta RS WRC Czech Ford National Team
10 12 Araujo / Ramalho Mini John Cooper Works WRC Armindo Araujo WRT